Pendekatan Nabi Lut dan Sunnah dalam berinteraksi dengan golongan LGBT: satu analisis wacana - Abd Hamid, Mohd Azrul Azlen (Penerbit USIM, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), 2018)
Gejala LGBT merupakan sebahagian daripada wabak yang melanda dunia sejak zaman Nabi Lut a.s sehinggalah ke hari ini. Ia merupakan masalah global yang perlu ditangani dengan serius. Pendekatan yang diambil oleh Nabi Lut ketika berhadapan dengan kaumnya dan cara interaksi Nabi Muhammad s.a.w dengan golongan ini memberikan panduan untuk membendung gejala ini. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk menganalisis teks dari al-Quran dan hadis bagi memahami pendekatan dan konteks perbincangan isu ini. Analisis wacana melalui teknik analisis kandungan dan tematik digunakanuntuk mencapai objektif kajian. Analisis ini kemudiannya dibincangkan melalui tema-tema yang dikeluarkan melalui teks-teks yang dikaji. Selepas dianalisis, pengkaji mendapati teks-teks al-Quran yang berkaitan dengan isu LGBT menunjukkan ketegasan Nabi Lut a.s. Perkataan ‘fahisyah’ dan ‘khabith’ menunjukkan perbuatan ini adalah berat dan serius dan perlu ditangani dengan bijak. Hadis-hadis sahih pula menunjukkan bahawa Nabi Muhammad s.a.w membendung wabak ini melalui pencegahan sebelum ia mula berjangkit. Perkataan ‘laknat’ yang diungkapkan oleh Nabi Muhammad s.a.w adalah salah satu bentuk pencegahan yang dilakukan oleh baginda. Kajian ini membuka ruang untuk memahami isu LGBT melalui analisis yang mendalam dari sudut kandungan dan bahasa.