Hukuman tashhir (pendedahan kepada awam) sebagai hukuman alternatif menurut undang-undang Islam dan pelaksanaannya di Malaysia - Muhammad Husni, Ahmad; Mohd. Nor, Amir Husin; Samuri, Mohd al Adib; Mohd Kashim, Mohd Izhar Ariff (Jabatan Syariah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), 2015)
Pengenalan Hukuman dalam Islam secara umumnya terbahagi kepada tiga bahagian iaitu hudud, qisas dan takzir. Setiap bahagian mempunyai hukumanhukumannya yang telah diberi panduan oleh syarak dan dihuraikan oleh ulama. Oleh itu, perbezaan antara satu bahagian jenayah dengan yang lain ialah nas syarak dan tafsiran ulama mengenainya. Hukuman itu ada kalanya dikenakan hudud, qisas, kaffarah, diyat dan takzir. Salah satu daripada bahagian takzir adalah tashhir atau lebih dikenali sebagai hukuman pendedahan kepada umum. Asal hukuman ini adalah bermula dari zaman jahilliyah dan seterusnya pada zaman Rasulullah SAW, zaman pemerintahan sahabat dan seterusnya kedatangan Islam di Tanah Melayu melalui pelaksanaan Hukum Kanun Melaka dan akhirnya tashhir turut terpakai di dalam undang-ndang syariah dan undang-undang sivil Malaysia ....