Hujan, mengantuk detik sebelum berperang - Abdul Rahim, Abdullah Bukhari (Kumpulan Utusan (M) Sdn. Bhd., 2019)
SIAPA sangka niat mahu menggempur cuma 40 lelaki tetapi Allah mahu kita bertembung besi dengan 1,000 lelaki. Bagaimanalah nasib kita nanti?” Jika mahu digambarkan, mungkin itulah desah hati para sahabat Rasulullah sebelum tercetusnya perang Badar. Sebagai manusia, perasaan gentar pasti ada dalam jiwa para sahabat. Allah pula menjanjikan mereka pasti memenangi pertempuran terhadap satu daripada dua pihak sama ada kafilah dagang Abu Sufyan atau pasukan tentera Abu Jahal. Jika diberikan pilihan sudah pasti para sahabat akan memilih untuk menang menggempur kafilah dagang Abu Sufyan yang hanya 40 pejuang jumlah kawalannya.