Sumbangan gerakan Islah terhadap perkembangan nasionalisme dan pendidikan Islam di Tanah Melayu = The contribution of the Islah movement to the development of nationalism and Islamic education in pre-independent Malaysia - Zakariya, Hafiz (Global Academic Exchange, 2019)
Kemunculan gerakan Islah di Tanah Melayu pada awal abad dua puluh mencabar status quo dan institusi-institusi keagamaan dan pemerintahan yang sedia ada. Justeru itu sebahagian umat Islam mencurigai kehadiran reformis dalam masyarakat. Ini ekoran pegangan mereka yang kontroversi terutamanya dalam isu fiqh yang tidak berpegang kepada mazhab Shafi’i yang diikuti oleh majoriti umat Islam bukan sahaja di Tanah Melayu bahkan di Nusantara seluruhnya. Dalam arus kontroversi sebegitu, sumbangan mereka mungkin tidak mendapat pengiktirafan yang sewajarnya. Justeru itu, makalah ini membincangkan sebahagian daripada peranan dan sumbangan gerakan Islah terhadap masyarakat di Tanah Melayu. Terdapat penulis yang menyatakan golongan Islah gagal dalam dalam misi mereka di Tanah Melayu, kajian ini meneliti semula sumbangan gerakan Islah di Tanah Melayu terutamanya dengan mengambil kira sumbangan jangka panjang terhadap perkembangan masyarakat di Tanah Melayu. ***************************************************************************** The advent of the Islah movement in Malay Peninsula during the early twentieth century challenged the status quo and the existing political and religious institutions. It created a major controversy and tension between the reformists and those supporting the existing order. Consequently, some Muslims were suspicious of the reformists. This was primarily due to their non-adherence to the Shafi’i school of Islamic law, which was adopted by the majority of Muslims not only in Malay Peninsula, but the Nusantara in general. Amid such controversy, some people overlook and even dismiss the contribution of the reformists. Therefore, this article re-examines both the short and long-term contribution of the Islah movement to Malay society.