Refleksi rampaian rahmah dalam rantaian sabda Rasul Allah - Bin Jamil, Khairil Husaini (2019)
Penulisan ini bertujuan menjelaskan beberapa aspek konsep raḥmah seperti yang terkandung dalam korpus riwayat hadith Nabi Muhammad SAW. Secara khususnya, tulisan ini bertujuan meneliti kehadiran perkataan raḥmah, bentuk-bentuk terbitannya dan perkataan-perkataan yang seerti dengannya dalam ḥadīth nabawī yang disahkan oleh para sarjana berkenaan dan kesan hal tersebut dari perspektif kosmologi, teologi, epistemologi, psikologi, praksiologi, ekologi, dan teleologi. Kajian akan dijalankan melalui rujukan kepada koleksi-koleksi hadith, karya-karya huraian hadith, dan karya-karya persuratan yang meninjau hubungkait antara hadith-hadith tersebut dengan kefahaman semasa. Hasil kajian membuktikan bahawa pengetahuan berkenaan raḥmah dalam sumber hadith meluaskan sudut pemahaman terhadap pengutusan Nabi Muhammad SAW sebagai raḥmah untuk seluruh alam, membentuk perspektif tersendiri dalam memahami beberapa aspek penting kehidupan dan kewujudan, serta mencabar keupayaan intelektual untuk menggarap perjalanan yang bersesuaian dengan ketinggian mesej yang disampaikan. Hal ini bukan sahaja meninggalkan kesan kepada pandangan sarwa seorang insan, tetapi ia turut menjadi kunci penting dalam mengurus identiti dan perilaku individu, masyarakat, negara dan komuniti global.