Abu al-Hasan Ali al-Nadwi dan pandangannya tentang sastera Islam (manhaj al-adab al-Islami 'ind al-shayhu abi al-Hasan Ali an-Nadwi) - Ahmad H.Osman, Rahmah; Nasir, Mohd Shahrizal (IIUM Press, 2011)

(untitled)
Perbincangan mengenai sastera Islam tidak boleh lari daripada merujuk kepada aktiviti para penulis karya sastera yang berusaha memanfaatkan unsur-unsur Islam ke dalam karya mereka. Secara tidak langsung, golongan ini dilihat berusaha untuk memartabatkan seni sastera yang sejajar dengan tuntutan Islam. Dalam dunia kesusasteraan Arab, antara tokoh-tokoh yang berjuang untuk memartabatkan sastera Islam di persada dunia seperti Sayyid QuÏb, MuÍammad QuÏb, NajÊb al-KÊlānÊ, ÑImād al-DÊn al-KhalÊl, ÑAbd al-RaÍmān Ra’fat Bāshā, dan juga Shaykh AbË al-×asan ÑAlī al-NadwÊ (seterusnya al-NadwÊ).