Kesaksian wanita antara kebolehterimaan & kebolehpaksaan - Ramlee, Zulfakar (Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, 2005)

(untitled)
Satu hakikat yang tidak dapat dinafikan ialah kewujudan golongan wanita dalam sesebuah masyarakat atau negara. Dalam kebanyakan negara, peratus wanita hampir-hampir menyamai peratus bilangan lelaki dan hakikat ini tidak terkecuali di negara kita Malaysia. Dengan itu, peranan yang perlu dan boleh dimainkan oleh kaum hawa ini tidak boleh diperkecilkan. Salah satu dari peranan yang tidak kurang pentingnya ialah sebagai saksi di Mahkamah Syariah. Persoalan ini tidak timbul di dalam sistem Mahkamah Sivil kerana undang-undang yang terpakai tidak membezakan berdasarkan jantina. Lain dari perspektif Mahkamah Syariah yang berdasarkan Hukum Syarak, maka timbullah isu mengenai kelayakan seorang wanita sebagai saksi?