Mengukur Risiko Kabur Kadar Tukaran Asing (Measuring Fuzzy Foreign Exchange Rate Risk) - Che Taib, Che Mohd Imran; Md. Tap, Abu Osman; Abd Rahman, Ahmad Fakharuddin (UTM, 2009)
Faktor kadar tukaran asing memberikan impak besar kepada perniagaan firma antarabangsa disebabkan oleh keapungan matawang ringgit Malaysia sentiasa dipengaruhi oleh senario kemudahmeruapan nilai matawang asing. Pulangan ekuiti firma Malaysia menurun dengan penurunan ringgit Malaysia. Kajian ini mencadan- gkan kriteria kabur dan seterusnya menerbitkan penentu ukur risiko dan menganggarkan keteguhan kadar tukaran yang diimplimentasi melalui perbandingan kadar tukaran untuk tempoh dua puluh empat bulan.