Perbandingan keputusan multi-atribut berasaskan beberapa teori set (Comparison of multi attributes decisions based on several set theories) - Tarmudi, Zamali; Md. Tap, Abu Osman; Abdullah, Mohd Lazim (2009)
Dalam makalah ini dibincangkan analisis perbandingan keputusan multi-atribut yang diperoleh hasil daripada pendekatan penilaian menggunakan teori set ketara, set kabur, set kabur berintuisi dan set dwikabur konflik. Perbincangan tertumpu kepada analisis yang melibatkan penilaian secara dedua dalam teori set biasa, penilaian secara [0,1] dalam set kabur, penilaian secara ‘darjah keahlian’ dan ‘darjah bukan keahlian’ serta syarat 0 ≤ μA(x) + γA(x) ≤ 1 dalam set kabur berintuisi, dan penilaian secara ‘timbal balas’ (i.i., positif dan negatif) dalam set dwikabur konflik. Bagi tujuan ini, keempat-empat teori set dibincangkan secara ringkas dari aspek takrif, kesamaan dan perbezaan serta cara pendekatan yang digunakan untuk mendapat indeks hampiran relatif. Aplikasi pengiraan berangka secara bandingan menggunakan TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) turut diberikan untuk semua pendekatan teori di atas. Keputusan pengiraan menunjukkan, perbezaan yang ketara pada nilai indeks hampiran relatif selain susunan keutamaan alternatif yang berbeza antara set ketara dengan teori set yang lain. Dapatan juga menunjukkan susunan keutamaan alternatif untuk tiga teori set kecuali set ketara adalah sama dan konsisten. Keputusan sebegini sekaligus memberi peluang dan ruang yang luas kepada penyelidik untuk mengkaji secara lebih mendalam pada masa hadapan.