Cadangan bangunan masjid negeri Pahang, Kuantan / A. Aziz Darmawi - Darmawi, A. Aziz (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1982)
Sudah kerap diperkatakan bahawa masjid itu bukanlah sekadar tempat sujud menghadap Tuban sematamata. Melakukan ibadat tidak semestinya terhad kepada sembahyang tetapi juga kepada soal-soal lain, asalkan ianya dilakukan kerana Allah, Dr. Sidi Ghazalba dalam sebuah buku telah menghuraikan bahawa masjid bukan hanya berfungsi sebagai pusat ibadat malah sebagai institut kebudayaan untuk umat Islam mengamalkan seluruh aspek kehidupan.