Laporan Tahunan Universiti Teknologi MARA 2004 / Bahagian Pentadbiran dan Sekretariat - UiTM, Bahagian Pentadbiran dan Sekretariat (Bahagian Pentadbiran dan Sekretariat, UiTM, 2005)
Upacara perasmian universiti ini dilakukan pada 14 Februari 1957 oleh Menteri Perdagangan dan Industri ketika itu, Tun Dr. Ismail bin Dato' Abdul Rahman. Konvokesyen pertama universiti ini diadakan padatahun 1962, yang menyaksikan 80 graduan menerima sijil daripada Y.A.B. Tun Abdul Razak Dato' Hussein, Timbalan Perdana Menteri. Pada tahun 1965 (5-7 Jun 1965), melalui Kongres Ekonomi Bumiputera, sebanyak 68 resolusi telah dihasilkan. Daripada kesemua 68 resolusi tersebut, sebanyak 22 resolusi adalah berkaitan dengan peranan & objektif RIDA. Pada Disember 1965, melalui Akta Majlis Amanah Rakyat, RIDA ditukar menjadi Majlis Amanah Rakyat, atau MARA. Dewan Latehan RIDA ditukar nama kepada Maktab MARA. Kemudian, pada 14 Oktober 1967 majlis perletakan batu asas diadakan, yang sempurnakan oleh Y.A.B. Tun Abdul Razak Dato' Hussein. Ekoran itu, nama Maktab MARA ditukar menjadi Institut Teknologi MARA (ITM).Pada bulan Jun 1976, Akta ITM telah diluluskan oleh Parlimen, sekaligus meletakkan ITM di bawah tadbiran langsung Kementerian Pendidikan. Tidak lama kemudian, pada 18 November 1980, dalam mesyuarat Majlis ITM yang ke 27, ketetapan telah dibuat bahawa penubuhan ITM ialah pada tahun 1956 bersempena objektif asal Dewan Latehan RIDA. Akta ITM (pindaan 1996) diperkenalkan yang implikasinya membolehkan ITM menawarkan program-program lepas ijazah (Ph.D & Sarjana). Sejarah UiTM terus terukir apabila pada 26 Ogos 1999, suatu perjumpaan besar-besaran dianjurkan di Stadium Malawati, Shah Alam. ITM ditukar nama menjadi UiTM. Lanjutan daripada itu, pada tanggal 25 Februari 2000, Akta ITM (Pindaan 2000) diluluskan oleh Dewan Rakyat, diikuti pula oleh Dewan Negara yang meluluskannya pada 8 Mei 2000. Yang Di Pertuan Agong dilantik secara automatis menjadi Canselor Universiti Teknologi MARA