Peranan jurunilai didalam pelaburan dan penilaian Ladang Kelapa Sawit / Ariah Amat - Ariah, Amat (Faculty of Architecture,Planning and Surveying, 1985)
Selain dari menjalankafi tug^snya sebagai seorang jurunilai, ia juga diperlukan bagi menentukan keadaan pelaburan di ladang kelapa sawit. Dunia perniagaan sekarang ini lebih mementingkan kepada suatu kaedah yang sistematik di dalam mencapai sesuatu keputusan perniagaan. Begitu juga dengan penentuan nilai pasaran ladang kelapa sawit yang memerlukan penganggaran dengan raenggunakan kaedah-kaedah penilaian yang sesuai beserta dengan sebab-sebab mengapa keputusan itu dicapai, agar ia dapat diterima umum.