Penyelenggaraan bangunan : perbandingan di antara Bangunan Pintar dan Konvensional / Wan Samsul Zamani Wan Hamdan - Wan Hamdan, Wan Samsul Zamani (2000)
Bangunan PNB dan Bangunan Getah Asli merupakan bangunan Konvensional. Manakala Menara Maxis dan Wisma Cyclecarri pula adalah merupakan Bangunan Pintar. Secara ringkasnya , tujuan sebenar disertasi ini dibuat adalah untuk menentukan dan mengenalpasti sama ada sistem-sistem pintar yang berteknologi tinggi di dalam bangunan senantiasa menjamin keberkesanan dalam penyelenggaraan bangunan. Ini kerana, ramai berpendapat, malah pemilik bangunan sendiri beranggapan bahawa penggunaan sistem teknologi pintar di dalam sesebuah bangunan akan memberikan tersebut. Keberkesanan terhadap penyelenggaraan bangunan oleh itu, untuk mendapatkan penentuan keberkesanan penyelenggaraan Bangunan Pintar maka kaedah penentuannya adalah dengan membuat kajian perbandingan penyelenggaraan Bangunan Pintar dan Bangunan Konvensional. Mengambilkira sistem kemudahan bangunan iaitu seperti sistem lif, sistem penghawa dingin, sistem pencahayaan dan sistem pencegahan kebakaran. Pengambilan sistem kemudahan bangunan akan dijadikan sebagai alat perbandingan penyelenggaran . bangunan. Ini adalah kerana, kebanyakkan kemudahan-kemudahan bangunan seperti lif, sistem penqhawa dingin, sistem pencahayaan dan sistem pencegahan kebakaran terdapat pada keempat-empat bangunan yang dipilih untuk dissertasi ini. Justeru itu, ini akan memudahkan kajian dan analisa perbandingan penyelenggaraan di antara Bangunan Pintar dan Bangunan Konvensional. Walau bagaimanapun, setiap perbandingan yang hendak dilakukan, mestilah mempunyai kayu pengukur bagi menentukan dan mengenalpasti keberkesanan sesuatu perkara yang dikaji. Oleh itu, kayu pengukur bagi perbandinqan penyelenggaraan sistem kemudahan bangunan pada keempat-empat bangunan tersebut adalah berdasarkan jumlah kerosakan, aduan, pembaikan, servis, dan juga kos penyelenggaraan kemudahan bangunan tersebut. Melalui kajian dan analisa terhadap sistem kemudahan bangunan pada kempat-empat bangunan tersebut, maka keberkesanan sistem penyelenggaraan Bangunan Pintar dapat ditentukan melalui kaedah kajian dan penqanalisaan kuantitatif. Di dalam disertasi ini juga, akan dijelaskan mengenai pengurusan penyelenggaraan bangunan bagi mendapat kefahaman yang jelas mengenai penyelenggaraan bangunan. Penqertian sebenar berkenaan Bangunan Pintar dan Bangunan Konvensional juga dijelaskan dalam disertasi in; bagi mendapatkan kefahaman yang sebenar mengenainya. Di samping itu juga sistem-sistem bangunan dan integrasi sistem juga dibincangkan bagi mengetahui jenis-jenis sistem bangunan yang digunakan dan diintegrasikan untuk Bangunan Pintar dan Bangunan Konvensional. Di akhir disertasi ini, kesimpulan dan cadangan diberikan terhadap hasil kajian dan penganalisan yang telah dijalankan.