Peranan perpustakaan-perpustakaan luar bandar dalam pembentukan modal insan yang bernilai tinggi / Norehan Ahmad and Haliza Yahaya - Ahmad, Norehan; Yahaya, Haliza (Faculty of Information Management, 2013)
Satu elemen yang penting dalam pembangunan sosio-ekonomi sesebuah negara adalah pembangunan modal insan yang mempunyai penguasaan ilmu pengetahuan. Dalam artikel ini pengarang memfokuskan kepada peranan perpustakaan luar bandar atau desa dalam menghasilkan modal insan yang sesuai dengan keperluan proses pembangunan di Malaysia. Pada masa ini perkhidmatan perpustakaan luar bandar di seluruh Malaysia dikendalikan dan diseliakan oleh Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia, Perpustakaan Negara Malaysia serta Perbadanan - Perbadanan Perpustakaan Awam di setiap negeri. Sebelum ini Kementerian Pertanian dan Pembangunan Luar Bandar telah banyak membantu dalam menubuhkan perpustakaan perpustakaan luar bandar yang diletakkan di bawah tanggungjawab Bahagian KEMAS (Kemajuan Masyarakat). Perpustakaan luar bandar memainkan peranan yang penting dalam pembentukan satu masyarakat yang berpengetahuan dengan membekalkan dan menyediakan bahan bacaan yang sesuai dalam bentuk bercetak atau elektronik kepada masyarakat. Modal insan yang terlatih dan berpengetahuan akan menjadi penggerak kepada peningkatan daya saing Negara. Modal insan yang mempunyai pengetahuan khusus sudah tentu akan mempercepatkan lagi proses pembangunan sosio-ekonomi di Negara ini.