Kajian mengenai rekabentuk pembungkusan produk coklat di Malaysia (kajian kes : Syarikat Cadbury) / Mohd Nazim Mohd Latip

Coklat adalah antara makanan yang mempunyai kepelbagaian kewujudannya. Coklat boleh didapati dalam bentuk coklat bar, coklat tenusu, gula-gula, kek dan sebagainya. Coklat adalah hasil pemprosesan bahan utamanya iaitu koko. Coklat boleh dijadikan makanan ringan yang sesuai dimakan di mana jua. Maka...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Mohd Latip, Mohd Nazim
Format: Thesis
Language:English
Published: 2000
Subjects:
Online Access:http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/14279/
http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/14279/1/TD_MOHD%20NAZIM%20MOHD%20LATIP%20AD%2000_5.pdf
id uitm-14279
recordtype eprints
spelling uitm-142792016-07-19T01:49:29Z http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/14279/ Kajian mengenai rekabentuk pembungkusan produk coklat di Malaysia (kajian kes : Syarikat Cadbury) / Mohd Nazim Mohd Latip Mohd Latip, Mohd Nazim Standardization. Simplification. Waste Malaysia Malaysia Coklat adalah antara makanan yang mempunyai kepelbagaian kewujudannya. Coklat boleh didapati dalam bentuk coklat bar, coklat tenusu, gula-gula, kek dan sebagainya. Coklat adalah hasil pemprosesan bahan utamanya iaitu koko. Coklat boleh dijadikan makanan ringan yang sesuai dimakan di mana jua. Maka tidak hairanlah pembungkusan coklat memainkan peranan penting dalam dunia pemiagaan coklat. Ini disebabkan pengguna pada zaman sekarang semakin lebih menentukan pilihan produk keinginan mereka. Oleh yang demikian, pembungkusan produk di lihat sebagai 'kuasa' penting dalam menarik pengguna supaya cenderung ke arah sesuatu produk itu. Cadbury adalah satu nama besar dalam dunia pemiagaan berasaskan coklat di seluruh dunia. Syarikat Cadbury teJah mula bertapak sebagai antara pengeluar utama coklat di dunia sejak pertengahan abad ke-19 lagi. Terdapat banyak aspek yang menerajui kejayaan besar Cadbury yang berpanjangan hingga ke hari ini, Antara aspek terpenting yang amat dititik beratkan oleh Cadbury ialah pembungkusan produk keluaran mereka. Pembungkusan produk keluaran Cadbury melambangkan identiti syarikat Cadbury yang meliputi imej korporat yang amat berkesan dan mempunyai nilai komersial yang bersifat global yang marnpu memikat pengguna di seluruh duma dan juga di Malaysia. Pembungkusan bukan dan segi aspek estetik sahaja tetapi ia juga meliputi aspek keselamatan dan penjagaan terhadap sesuatu produk itu. Pembungkusan yang baik adalah gabungan reka bentuk yang menarik dan kualiti pembungkus yang berkesan. Syarikat Cadbury yang mempunyai studio reka bentuk sendiri amat sedar kepentlngan aspek reka bentuk pembungkusan. Maka tidak hairanlah reka bentuk pembungkusan Cadbury kini yang diasaskan dari pengolahan identiti korporat mereka yang berkesan telah membawa kejayaan hingga ke han ini. Inovasi rekaan dilakukan dari masa ke semasa dengan asas pada elemen-elemen unik Cadbury seperti logo taip adalah resipi kejayaan Cadbury. Fungsi pembungkusan produk coklat khususnya mestilah meliputi ciri-cin pengekalan, perlindungan, pemaparan dan 'functional'. Perlindungan contohnya mampu melindungi produk coklat dari perubahan cuaca dan kelembapan. 2000 Thesis NonPeerReviewed text en http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/14279/1/TD_MOHD%20NAZIM%20MOHD%20LATIP%20AD%2000_5.pdf Mohd Latip, Mohd Nazim (2000) Kajian mengenai rekabentuk pembungkusan produk coklat di Malaysia (kajian kes : Syarikat Cadbury) / Mohd Nazim Mohd Latip. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA.
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Teknologi MARA
building UiTM Institutional Repository
collection Online Access
language English
topic Standardization. Simplification. Waste
Malaysia
Malaysia
spellingShingle Standardization. Simplification. Waste
Malaysia
Malaysia
Mohd Latip, Mohd Nazim
Kajian mengenai rekabentuk pembungkusan produk coklat di Malaysia (kajian kes : Syarikat Cadbury) / Mohd Nazim Mohd Latip
description Coklat adalah antara makanan yang mempunyai kepelbagaian kewujudannya. Coklat boleh didapati dalam bentuk coklat bar, coklat tenusu, gula-gula, kek dan sebagainya. Coklat adalah hasil pemprosesan bahan utamanya iaitu koko. Coklat boleh dijadikan makanan ringan yang sesuai dimakan di mana jua. Maka tidak hairanlah pembungkusan coklat memainkan peranan penting dalam dunia pemiagaan coklat. Ini disebabkan pengguna pada zaman sekarang semakin lebih menentukan pilihan produk keinginan mereka. Oleh yang demikian, pembungkusan produk di lihat sebagai 'kuasa' penting dalam menarik pengguna supaya cenderung ke arah sesuatu produk itu. Cadbury adalah satu nama besar dalam dunia pemiagaan berasaskan coklat di seluruh dunia. Syarikat Cadbury teJah mula bertapak sebagai antara pengeluar utama coklat di dunia sejak pertengahan abad ke-19 lagi. Terdapat banyak aspek yang menerajui kejayaan besar Cadbury yang berpanjangan hingga ke hari ini, Antara aspek terpenting yang amat dititik beratkan oleh Cadbury ialah pembungkusan produk keluaran mereka. Pembungkusan produk keluaran Cadbury melambangkan identiti syarikat Cadbury yang meliputi imej korporat yang amat berkesan dan mempunyai nilai komersial yang bersifat global yang marnpu memikat pengguna di seluruh duma dan juga di Malaysia. Pembungkusan bukan dan segi aspek estetik sahaja tetapi ia juga meliputi aspek keselamatan dan penjagaan terhadap sesuatu produk itu. Pembungkusan yang baik adalah gabungan reka bentuk yang menarik dan kualiti pembungkus yang berkesan. Syarikat Cadbury yang mempunyai studio reka bentuk sendiri amat sedar kepentlngan aspek reka bentuk pembungkusan. Maka tidak hairanlah reka bentuk pembungkusan Cadbury kini yang diasaskan dari pengolahan identiti korporat mereka yang berkesan telah membawa kejayaan hingga ke han ini. Inovasi rekaan dilakukan dari masa ke semasa dengan asas pada elemen-elemen unik Cadbury seperti logo taip adalah resipi kejayaan Cadbury. Fungsi pembungkusan produk coklat khususnya mestilah meliputi ciri-cin pengekalan, perlindungan, pemaparan dan 'functional'. Perlindungan contohnya mampu melindungi produk coklat dari perubahan cuaca dan kelembapan.
format Thesis
author Mohd Latip, Mohd Nazim
author_facet Mohd Latip, Mohd Nazim
author_sort Mohd Latip, Mohd Nazim
title Kajian mengenai rekabentuk pembungkusan produk coklat di Malaysia (kajian kes : Syarikat Cadbury) / Mohd Nazim Mohd Latip
title_short Kajian mengenai rekabentuk pembungkusan produk coklat di Malaysia (kajian kes : Syarikat Cadbury) / Mohd Nazim Mohd Latip
title_full Kajian mengenai rekabentuk pembungkusan produk coklat di Malaysia (kajian kes : Syarikat Cadbury) / Mohd Nazim Mohd Latip
title_fullStr Kajian mengenai rekabentuk pembungkusan produk coklat di Malaysia (kajian kes : Syarikat Cadbury) / Mohd Nazim Mohd Latip
title_full_unstemmed Kajian mengenai rekabentuk pembungkusan produk coklat di Malaysia (kajian kes : Syarikat Cadbury) / Mohd Nazim Mohd Latip
title_sort kajian mengenai rekabentuk pembungkusan produk coklat di malaysia (kajian kes : syarikat cadbury) / mohd nazim mohd latip
publishDate 2000
url http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/14279/
http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/14279/1/TD_MOHD%20NAZIM%20MOHD%20LATIP%20AD%2000_5.pdf
first_indexed 2023-09-18T22:51:16Z
last_indexed 2023-09-18T22:51:16Z
_version_ 1777417559933452288