Implikasi pengiklanan kepada masyarakat Malaysia. Kajian dari segi ekonomi dan sosial / Mustafa Khalil Mohd. Yusof - Mohd. Yusof, Mustafa Khalil (2000)
Periklanan merupakan salah satu medium pemasaran yang amat penting pada hari ini. la diakui amat penting terutama untuk negara ekonomi Kapitalisme seperti Malaysia. Tesis ini akan menceritakan tentang kesan periklanan kepada masyarakat Malaysia terutama dari segi ekonomi dan sosial. Tujuan saya menulis tesis ini adalah untuk membincangkan tentang fenomena yang semakin kuat melanda negara kita sekarang ini iaitu pengaruh negatif iklan terhadap masyarakat Malaysia dan kebimbangan mengenainya. Setakat ini, apa yang kita dengar adalah aspek kontra atau negatif sahaja tanpa mempedulikan tentang positif periklanan. la juga adalah sebagai pendedahan yang lebih terhadap periklanan bukan untuk masyarakat Malaysia sahaja tetapi juga untuk diri saya dan penuntut ITM. Kaedah yang digunakan dalam tesis ini adalah penyoalan dan temubual, kaedah pemerhatian dan daripada data sekunder iaitu pembacaan melalui majalah dan sebagainya di dalam Perpustakaan Negara. Pada bab 1 akan menerangkan tentang definasi periklanan iaitu dari pandangan ahli ekonomi, pengkaji periklanan dan sebagainya. Perspektif kajian perikianan turut disentuh pada bab ini. Selain itu, fungsi periklanan yang dikaji oleh pengkaji periklanan turut disentuh. Untuk pendahuluan tajuk tesis ini, permulaan agensi periklanan antarabangsa dan Malaysia turut dikaji sebagai memberikan penerangan serba sedikit dari permulaan.