Minda Kaunseling : Bil. 1 Februari 2016 : Pusat Kerjaya dan Kaunseling UiTM Shah Alam sebagai tempat jalani praktikum kaunseling di kalangan pelajar IPTA / Hjh Fozilah Abd Hamid - Abd Hamid, Fozilah (Career and Counseling Center, 2016)
Praktikum dalam latihan kaunseling mempunyai kedudukan yang istimewa. Bagi melayakkan seseorang kaunselor diiktiraf dan mendapat lesen, mereka perlulah menjalani praktikum dan internship yang diselia pada tempoh yang tertentu. Kemahiran dan pengetahuan yang diperolehi di bilik-bilik kuliah tidak memadai bagi seseorang pelajar untuk bertindak sebagi kaunselor berwibawa dan memerlukannya dibimbing melalui penyeliaan secara individu dan kumpulan.