Minda Kaunseling : Bil. 6 Mei 2016 : Konsep menolong menurut Islam / Norhisham Yaa’cob - Yaa’cob, Norhisham (Career and Counseling Center, 2016)
Sikap tolong-menolong merupakan salah satu amalan mulia yang sangat dituntut oleh ajaran Islam. Islam mewajibkan pada setiap umatnya untuk saling tolong-menolong sesama manusia. Pertolongan dalam Islam mempunyai bentuk yang meluas termasuklah bantuan sesi kaunseling. Menurut Lembaga Kaunselor Malaysia (Akta Kaunselor 1998), kaunseling didefinisikan sebagai salah satu proses sistematik untuk membantu perhubungan berdasarkan prinsip-prinsip psikologi yang dilaksanakan oleh Kaunselor Berdaftar mengikut Kod Etika Kaunseling untuk mencapai satu perubahan, kemajuan dan penyesuaian yang akan berterusan sepanjang hayat klien. Secara kesimpulannya, kaunseling dapat didefinisi sebagai satu proses pertolongan yang bertujuan untuk membantu klien.