Satu kajian mengenai pengaruh adat perpatih ke atas upacara perkahwinan di Negeri Sembilan skop kajian: Daerah Rembau, Negeri Sembilan / Salwa Hamzah - Hamzah, Salwa (2002)
Tujuan penyelidikan ini dibuat ialah untuk mengkaji pengaruh adat perpatih ke atas upacara perkahwinan di Negeri Sembilan. Ianya juga bertujuan untuk mendokumentasikan kajian supaya dapat dipelihara dan dijadikan rujukan oleh generasi akan datang. Signifikan penyelidikan ini adalah untuk diri pengkaji dalam menambah ilmu pengetahuan khususnya dan juga untuk rujukan pelajar-pelajar IPT, para pengkaji dan peminat seni budaya serta dapat memberikan gambaran yang jelas kepada masyarakat amnya mengenai pengaruh adat perpatih ke atas upacara perkahwinan yang berlangsung di Negeri Sembilan. Metedologi penyelidikan adalah melalui sesi temubual dengan penduduk-penduduk kampung yang berkaitan, individu yang mahir mengenai adat seperti undang dan buapak, para pengkaji adat, melalui mak andam yang biasa terlibat dengan upacara perkahwinan yang mengikut adat dan juga melalui rujukan hahan-bahan ilmiah yang ada kaitannya dengan upacara perkahwinan. Rumusan dari penyelidikan ialah kajian ini dibuat untuk memberikan gambaran yang jelas kepada masyarakat mengenai pengaruh adat perpatih ke atas upacara perkahwinan terhadap masyarakat yang mengamalkannya. Kajian ini juga untuk memelihara dan juga untuk dijadikan hahan rujukan kepada generasi-generasi akan datang yang berminat untuk mengetahui adat perpatih yang kita tahu ianya berasal dari Minangkabau, Sumatera, Indonesia ini. Selain itu juga ianya dapat dijadikan sebagai salah satu bahan ilmiah untuk tatapan umum, para pembaca dan peminat-peminat seni budaya amnya.