Teknik peperiksaan / Habibah Lehar - Lehar, Habibah (Kolej Cempaka Kenanga, UiTM Shah Alam, 2000)
Tahukah anda mengapa sesetengah pelajar boleh mendapat gred yang baik dalam peperiksaan sementara sesetengah yang lain tidak mendapat gred yang baik meskipun telah menumpukan banyak masa dan usaha mengulangkaji pelajaran? Penulisan ini akan cuba memberikan sedikit pandangan yang dapat membantu para pelajar UiTM amnya dan para pelajar yang mengambil mata pelajaran ekonomi khasnya supaya dapat meningkatkan prestasi akademik dari masa ke semasa. Objektif utama sesuatu peperiksaan ialah untuk melihat kemampuan dan kebolehan seseorang pelajar memahami sesuatu tajuk tertentu. Tidak dapat dinafikan teknik-teknik asas persediaan peperiksaan penting difahami oleh semua pelajar UiTM. Pemahaman dan aplikasi teknik-teknik asas persediaan peperiksaan dapat meyakinkan pemeriksa bahawa pelajar memahami sepenuhnya sesuatu tajuk. Perlu diingatkan di sini ujian dan tugasan di UiTM adalah merupakan sebahagian daripada jumlah pemarkahan keseluruhan bagi mata pelajaran tersebut dan mesti dianggap penting. Bagi tujuan penulisan ini teknik peperiksaan dibahagikan kepada dua bahagian iaitu persediaan sebelum peperiksaan dan semasa peperiksaan.