Laksamana Pīrī Reis dan sumbangannya kepada kartografi Dawlah ᶜUthmāniyyah / Ahmad Sobrie Haji Ab Rahman and Roziah Sidik @ Mat Sidek (2015)
Artikel ini membincangkan mengenai biografi dan sumbangan Pīrī Reis kepada bidang kartografi Dawlah ᶜUthmāniyyah. Tujuannya adalah untuk mengkaji inovasi serta sumbangan Pīrī Reis, sekali gus memartabatkan Islam sebagai tamadun yang mengiktiraf kemajuan dalam bidang sains dan teknologi. Kajian ini menggunakan reka bentuk kajian kualitatif berteraskan kajian sejarah dan kajian analisis kandungan. Data bagi kajian ini dikumpulkan menerusi kaedah tekstual. Kaedah ini dipilih untuk membolehkan penulis menerangkan dan membuat interpretasi sendiri terhadap sesuatu maklumat daripada sumber yang dirujuk. Analisis data pula dilakukan dengan menggunakan pendekatan deskriptif. Kajian ini mendapati bahawa sumbangan kepada bidang kartografi Dawlah ᶜUthmāniyyah abad ke-16M telah berlaku dengan penciptaan peta dunia pertama yang dihasilkan oleh Pīrī Reis. Bidang kartografi kemudian rancak pada abad ke-16M terutamanya semasa pemerintahan Sultan Suleyman al-Qānūnī dengan terhasilnya Kitāb Bahrīyah dan peta dunia oleh Pīrī Reis. Kepentingan kajian ini terletak pada sumbangan besar inovasi dalam peta Pīrī Reis kepada masyarakat dunia terutama dalam ilmu geografi dan penemuan lokasi tempat dalam peta ini.