Kajian tinjauan literatur terhadap aplikasi mudah alih berunsurkan Islam “Islamic mobile apps” / Ronizam Ismail … [et al.] - Ismail, Ronizam (2015)
Pada masa kini terdapat banyak bahan dan rujukan berunsurkan Islam telah dihasilkan dalam format digital. Aplikasi mudah alih atau “mobile apps” merupakan satu program yang direka khas untuk telefon pintar bagi memudahkan pengguna dalam urusan harian. Kajian ini bertujuan untuk melihat kecenderungan para pengkaji menulis berkenaan aplikasi mudah alih atau mobile apps secara amnya dan Islamic mobile apps secara khususnya. Kajian ini melibatkan 50 penulisan tinjauan literatur mengenai aplikasi mudah alih secara keseluruhan dan jumlah aplikasi mudah alih yang terdapat di talian. Dapatan kajian menunjukkan terdapat peningkatan jumlah penulisan dan kajian terhadap aplikasi mudah alih setiap tahun. Di akhir kajian, penyelidik mengemukakan beberapa cadangan untuk menarik minat para pengkaji untuk lebih menulis tentang aplikasi mudah alih berunsurkan Islam.