Teknik dan ideologi di dalam dokumentari di Malaysia: satu kajian terhadap The Big Durian (2003), The Year Of Living Vicariously (2005) dan Lelaki Komunis Terakhir (2006) / Mazni Mohamad Isa - Mohamad Isa, Mazni (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2006)
Kajian ini adalah bertujuan untuk melihat mengenai penerbitan dokumentari dari konteks teknik dan ideologi yang digunakan. Kajian ini bersandarkan kepada tiga sample kajian iaitu The Big Durian (2003), The Year o f Living Vicariously (2005) dan Lelaki Komunis Terakhir (2006), arahan Amir Muhammad. Kajian ini juga adalah untuk mengenalpasti akan fungsi-fungsi pendekatan yang ada melalui ketiga-tiga sampel kajian. Metodologi yang digunakan untuk memperoleh hasil kajian adalah melalui analisa isi kandungan. Hasil kajian ini yang diperolehi menunjukkan bahawa penerbitan dokumentari adalah sesuatu yang penting di dalam menyampaikan maklumat kepada penonton.