Budaya Melayu sebagai simbol dan makna dalam seni catan moden Malaysia / Liza Marziana Mohammad Noh...[et.al] - Mohammad Noh, Liza Marziana; Haron, Hamdzun; Samian, Abdul Latif; Tengku Sharif, Tengku Intan Suzila (2016)
Seni catan adalah medium dalam menyampaikan mesej. Mesej tidak akan terungkap jika tiada simbol yang dijelmakan. Justeru, simbol berfungsi untuk menyampaikan makna. Kertas kerja ini bertujuan untuk mengkaji simbol dan makna budaya Melayu di sebalik seni catan dari 1980 sehingga 1990. Sebanyak tiga karya seni catan di analisa dari makalah Inventori Himpunan Warisan Seni Tampak 1958-2003 terbitan Balai Seni Visual. Bagi menyingkap makna disebaliknya, kajian ini menggunakan pendekatan Ikonografi dari Erwin Panofsky. Hasil dapatan kajian mendapati seni persembahan, seni mempertahankan diri, dan senibina serta hiasan dalaman rumah Melayu menjadi simbol manakala makna budaya Melayu iaitu kedaulatan, perkasaan, tangan terbuka, kepatuhan, keharmonian dan kesejahteraan. Kajian ini diharapkan dapat melestarikan budaya Melayu agar menjadi rujukan generasi baru pada masa hadapan.