Aktiviti pembangunan spiritual bagi asnaf zakat fakir dan miskin di Selangor / Emie Sylviana Mohd Zahid … [et al.] - Mohd Zahid, Emie Sylvian; Mustaffa, Mohd Zainodin; Mohd Daud, Nurfarhana; Saja@Mearaj, Mahasin (2017)
Spiritual merupakan entiti bukan kebendaan yang lebih kepada tabiat, karektor dan aktiviti jiwa manusia yang bersifat amali. Ia juga boleh diertikan sebagai kerohanian atau kejiwaan. Di Selangor, pihak Lembaga Zakat Selangor (LZS) yang bertanggungjawab dalam membantu golongan asnaf zakat telah mewujudkan satu aktiviti spiritual bagi asnaf zakat fakir dan miskin. Aktiviti spiritual yang disediakan oleh LZS ialah Tahsinul Ibadah (TI) dan Tahsinul Quran (TQ). Kedua-dua aktiviti tersebut adalah dibawah Program Pembangunan Insan (PPI). Ia merupakan satu usaha untuk memenuhi kehendak spiritual asnaf fakir dan miskin agar menjadi insan yang rabbani. Kertas kerja ini memperlihatkan aktiviti spiritual yang dijalankan oleh LZS berdasarkan informasi yang diperolehi melalui temubual dan pemerhatian. Hasil dapatan mendapati LZS telah mewajibkan golongan asnaf fakir dan miskin yang baru menerima bantuan zakat untuk mengikuti modul Tahsinul Ibadah (MTI). Hal ini menunjukan bahawa LZS amat menitik beratkan soal kerohanian asnaf. Malah LZS telah memenuhi objektif agihan zakat LZS dari aspek material dan spiritual asnaf.