Comparison on anthropometrics and fitness level between elite and university male rowers / Azreeany Abdul Rahim - Abdul Rahim, Azreeany (2013)
Tujuan kajian ini adalah untuk membandingkan perbezaan pada anthropometrik dan tahap kecergasan di antara atlet elit mendyung lelaki Malaysia dan universiti. Selain itu, kajian untuk menentukan hubungan antara anthropometrik dan tahap kecergasan di kalangan mereka. Terdapat dua hipotesis iaitu, tidak ada perbezaan yang signifikan terhadap anthropometrik dan tahap kecergasan antara kedua kumpulan. Oleh itu, tidak ada hubungan yang signifikan pada anthropometrik dan kecergasan di kalangan elit dan universiti mendayung lelaki. Tiga puluh pendayung lelaki (elit = 15, universiti = 15), yang berumur 20 hingga 30 tahun mengambil bahagian dalam kajian ini. Reka bentuk kajian ini adalah facto reka bentuk ex-post. Bahagian yang terlibat dalam penilaian kuantitatif anthropometrik adalah (ketinggian, berat badan, peratusan lemak badan, panjang badan, lebar dan lilitan) dan ujian tahap kecergasan (fleksibiliti, kuasa, kekuatan relatif, keupayaan daya tahan dan kecergasan aerobik). Hasil kajian menunjukkan perbezaan ketara antara kumpulan elit dan universiti (p <0.05) pada 16 pembolehubah anthropometrik (tinggi, peratusan lemak badan, ketinggian duduk, lepa lengan, panjang lengan, panjang paha, panjang kaki, lebar bahu, A-P kedalaman dada dan lilitan betis) dan tahap kecergasan. Selain itu, terdapat hubungan positif yang signifikan di antara sembilan bahagian anthropometrik untuk tinggi (r = 0.76), ketinggian duduk (r = 0.65), jangka lengan (r = 0.64), panjang lengan (r = 0.73), panjang lengan (r = 0.54), panjang paha (r = 0.74), panjang kaki (r = 0.63), keluasan bahu (r = 0.43) dan betis lilitan (r = 0.55) dengan pembolehubah tahap kecergasan masing-masing di kalangan elit dan universiti mandayung lelaki dalam kajian in i. Kesimpulannya, pemilihan atlet mndayung perlulah menumpukan ciri anthropometrik dan tahap kecergasan yang tinggi mempengaruhi prestasi mendayung keseluruhan bagi kedua-dua kumpulan.