Laporan kajian akhir cadangan merekabentuk dalaman kafe teh di The New Club, 34087 Taiping, Perak untuk BOH Plantation Sdn. Bhd. / Nor Hafizoh Ramli - Ramli, Nor Hafizoh (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2009)
Projek akhir untuk pelajar tahun akhir Diploma Rekabentuk Dalaman merupakan satu medium untuk menguji kefahaman pelajar mengenai segala proses pembelajaran yang berlaku sepanjang pengajian. Projek yang dipilih bagi projek akhir ini ialah merekabentuk dalaman Kafe Teh yang terletak di The New Club, Taiping, Perak untuk BOH Plantation Sdn. Bhd. Projek ini merupakan satu medium bagi menunjukkkan keupayaan produk Malaysia bersaing dengan produk antarabangsa. Ini disebabkan peningkatan dalam permintaan produk keluaran negara luar seperti minuman dari kopi yang menjadi pilihan utama masyarakat di Malaysia pada masa kini. Jadi dengan adanya Kafe Teh ini, rakyat negara kita akan didedahkan dengan produk Malaysia sendiri selain mempelajari mengenai teh yang mempunyai banyak kebaikan kepada kesihatan dan tubuh badan. Menu yang disediakan juga merupakan menu yang berasaskan teh. Selain itu terdapat menu barat yang diberikan sentuhan tempatan agar bersesuaian dengan selera masyarakat di Malaysia.Oleh kerana teh sering di hubungkait dengan alam, maka rekabentuk bagi projek ini berkonsepkan alam semulajadi. Ini bersesuaian dengan tapak projek yang dipilih. Tapak projek yang dipilih terletak di kawasan yang dikelilingi tumbuhan hijau, lantas dapat mencerminkan suasana yang sesuai dengan penanaman teh. Imej yang dipilih iaitu moden dan alam semulajadi akan digabungkan bagi menghasilkan suatu rekabentuk yang dapat menepati ciri-ciri yang mencerminkan tempat asal teh. Kafe ini juga direka untuk semua golongan umur. Jadi penekanan yang harus dilakukan dalam rekabentuk kafe ini adalah dari segi warna dan rekabentuk ruang agar semua golongan umur dapat menikmati masa bersama di kafe ini.Bagaimanapun, sebelum berlakunya proses rekabentuk, terdapat banyak proses lain yang dilakukan.Antaranya ialah, temuramah dengan klien bagi memastikan kehendak klien dapat diketahui dengan jelas. Proses ini adalah proses yang penting kerana klien akan menentukan pasaran dan keperluan yang terlibat dalam projek ini. Selain itu, kajian kes turut dilakukan untuk meningkatkan kafahaman mengenai projek ini. Melalui kajian kes ini, perbandingan dapat di lakukan dan maklumat yang dikumpul akan dikaji semula. Jadi maklumat ini akan banyak membantu dalam proses rekabentuk.Selain itu terdapat medium lain bagi menambah maklumat dan kefahaman mengenai projek ini, antaranya melalui internet, rujukan melalui buku dan majalah, temuramah yang di jalankan terhadap orang yang terlibat dan juga pemerhatian.