Pengaruh dekorasi dan seni bina China dalam tiga buah masjid terawal di Melaka / Nor Adina Abdul Kadir dan S Salahudin Suyurno - Abdul Kadir, Nor Adina; Suyurno, S Salahudin (Academy of Contemporary Islamic Studies, 2018)
Pengaruh seni bina dan dekorasi cina ke atas senibina masjid di Melaka terjadi apabila berlakunya hubungan erat antara Kerajaan Melaka dengan Kerajaan China semenjak Zaman Parameswara dan Dinasti Ming. Pada tahun 1411, Parameswara telah melawat ke Peking diikuti dengan kunjungan balas Laksamana Cheng Ho ke Melaka pada tahun 1409. Hubungan ini diteruskan di zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Shah malahan hubungan Melaka dengan China kian akrab di zaman Sultan Mansor Shah dengan berlakunya perkhawinan antara Sultan Mansor Shah dengan Puteri China, Hang Li Po. Hubung erat ini memungkinkan kedatangan perdagang-perdagang China untuk berniaga di Negeri Melaka. Terdapat sebilangan dari mereka terus menetap dan berkhawin dengan wanita tempatan. Ini memberi ruang didalam proses asimilasi budaya diantara dua bangsa yang berbeza. Hasil dari itu wujud satu aspek yang ketara iaitu terhasilnya suatu yang unik dan menarik didalam senibina masjid di Melaka. Di dalam kajian ini, didapati masjid-masjid awal di Melaka bumbungnya berbentuk piramid bertingkat dan menara berbentuk pagoda yang memperlihatkan pengaruh cina. Antaranya adalah Masjid Kampung Keling, Masjid Kampung Hulu, dan Masjid Tengkera. Masjid-masjid yang dibina itu bukan sahaja mempunyai ukiran-ukiran bercirikan cina tetapi turut memiliki komponen-komponen luar dan dalam masjid seperti menara dan pintu gerbang yang juga kuat dengan ciri-ciri kecinaannya. Ini jelas memperlihatkan bahawa pengaruh senibina china telah bergabung dengan senibina tempatan. Gabungan ini berlaku dalam situasi penuh mesra dan harmoni.