Konsep Tawarruq dalam Sistem Kewangan Islam : Kefahaman Tentang Tawarruq di Kalangan Pelajar Diploma Muamalat / Mohammad Izzat Ab Rahim - Ab Rahim, Mohammad Izzat (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2018)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji pemahaman pelajar diploma Muamalat Acis dari semester 1 hingga semester 5 berkaitan dengan tawarruq dalam system kewangan Islam. Objektif kajian ini adalah untuk menentukan atau mengenalpasti tahap kesedaran pelajar diploma Muamalat mengenai pelaksanaan tawarruq yang berasaskan dengan undang-undang syariah dalam institusi kewangan.Islam, lebih-lebih lagi dalam sistem perbankan Islam. Tambahan lagi, untuk menilai tahap pengetahuan tentang tawarruq ini, pelajar diploma Muamalat dipilih sebagai responden kerana transaksi tawarruq ini ada dalam subjek pembelajaran mereka. Untuk menjalankan kajian ini, penulis menggunakan kaedah kajian lapangan, iaitu dengan menggunakan kaedah soal selidik dalam menentukan tahap pemahaman pelajar tersebut. Data akan dianalisa dan dijelaskan dengan lebih jelas lagi dalam kajian ini. Kesimpulannya, pengetahuan tentang tawarruq ini penting dalam sistem kewangan Islam. Dengan pengetahuan terhadap tawarruq, penggunaan produk yang dihasilkan oleh tawarruq boleh digunakkan tanpa ragu-ragu.