Penggunaan aplikasi Verve App bagi pengurusan fasiliti sukan golongan Orang Kurang Upaya (OKU) / Mazlina Mahdzar … [et al.] - Mahdzar, Mazlina; Mohd Yunus, Muhammad Anwar Haziq; Abdul Halim, Nurfarah Idayu; Zainal Abidin, Shamirra Zhulliana (Penerbit UiTM (UiTM Press), 2018)
Pelancongan adalah industri yang sentiasa berubah. Imej destinasi yang kuat dan positif sentiasa diingini terutamanya dari sudut segmen pasaran yang berpotensi. Pasaran ketidakupayaan adalah pasaran pengguna besar dan seringkali diabaikan. Dalam pelancongan sukan, kebanyakan kemudahan yang disediakan adalah terhad, menghalang mereka daripada menjalani aktiviti sukan. Orang yang kurang upaya juga mempunyai hak untuk mengembara dan menjalani gay a hidup yang aktif dan sihat secara bebas. Mempromosikan pelancongan sukan serta akses fasiliti sukan kepada mereka dilihat sebagai satu masalah disebabkan tiada pendekatan informasi berkaitannya. Verve App merupakan satu inovasi yang dibangunkan untuk membantu orang kurang upaya untuk menavigasi jalan mereka ke kemudahan sukan seperti stadium, serta kemudahan sukan mesra orang kurang upaya berhampiran mereka. Inovasi inijuga direka untuk memberikan maklumat yang meluas kepada orang kurang upaya, memberi pendedahan kepada kemudahan mesra orang kurang upaya, menyediakan cara yang mudah untuk mencari kemudahan sukan yang berdekatan, membantu navigasi orang kurang upaya, dan seterusnya menyediakan kemudahan akses.