Laporan cadangan rekabentuk dalaman Nasi Lemak Kapar Bistro No.27,Jalan Plumbum S7/S,Unit Istimewa A-CI,Seksyen 7,40000 Shah Alam / Alya Nur Nabillah Jais - Jais, Alya Nur Nabillah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2009)
Objektif utama projek ini adalah untuk merekabentuk Nasi Lemak Kapar Bistro dengan mengaplikasikan konsep percampuran budaya sesuai dengan identity bistro yang dibawa melalui kepelbagaian jenis menunya. Pada hari ini, sesuai dengan keadaan masyarakat yang semakin gemar untuk menikmati makanan di luar rumah kerana rutin harian yang semakin sibuk.peluang keemasan ini telah diambil oleh Nasi Lemak Kapar Bistro untuk membuka sebuah cawangan bagi melebarkan lagi jaringan perniagaannya. Aspek psikologi ruang dan warna juga diaplikasikan untuk menarik lebih ramai pelanggan untuk dating menikmati hidangan yang disediakan di bistro ini. Selain itu, pengumpulan data dan maklumat samada secara cetak atau lisan telah dilakukan secara berulang-ulang untuk mendapat maklumat sacara terperinci mengenai Nasi Lemak Kapar Bistro dan cadangan rekabentuk yang akan diusulkan. Setiap rekabentuk yang dilakukan mengambilkira pelbagai aspek,seperti mengapa ianya direkabentuk sedemikian rupa. Ianya bermula dengan pencarian masalah, isu-isu yang timbul.pegumpulan data-data yang relevan dan sebagainya. Tanpa masalah dan isu, rekabentuk yang baru tidak mungkin dapat dicapai.Untuk projek akhir ini,melalui kajian yang telah dibuat, terdapat beberapa masalah rekabentuk yang perlu dibaiki.Antara masalah rekabentuk yang ada di Nasi Lemak Kapar Bistro sekarang ialah aliran trafik, keutamaan penggunaan ruang, dan isu psikologi dalam rekabentuk. Rekabentuk yang akan dicadangkan mengambilkira semua masalah yang timbul dan jalan penyelesaian yang sesuai dan terbaik telah diambil untuk dipraktikkan dalam rekabentuk yang dicadangkan. Jalan penyelesain seperti mengaplikasikan warna hijau dan kuning di dalam ruang dalaman supaya ianya tampak lebih sesuai dengan identitinya dan dapat menarik minat pelanggan serta pelbagai jalan penyelesaian lain yang diambil dan dibincangkan dalam topik berdasarkan rujukan, maklumat-maklumat yang relevan dan kajian yang telah dilakukan.