Laporan cadangan menaiktaraf dan merekabentuk dalaman Kompleks Sejarah Kota Ngah Ibrahim di alamat Lot 761 Jalan Menteri 34000 Matang Taiping untuk Tetuan Jabatan Muzium Dan Antikuiti Perak Darul Ridzuan / Khairul Amin Zainal Abidin - Zainal Abidin, Khairul Amin (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2004)
Tujuan laporan akhir ini dibuat adalah untuk menganalisa bagi projek akhir Diploma Rekabentuk Dalaman.Tajuk projek yang dicadangkan adalah ialah cadangan menaiktaraf dan merekabentuk dalaman Kompleks Sejarah Kota Ngah Ibrahim Di alamat No 761 Jalan Menteri 3400 Matang Taiping Perak. Sebelum memulakan laporan kajian akhir,pelbagai prosedur yang perlu dilalui mengikut peringkat demi peringkat.Selain itu juga pelbagai faktor penting yang perlu diambil kira antaranya ialah ruang dalaman dan juga kawasan persekitaran.Langkah pertama adalah dengan mengenalpasti setiap masalah -masalah di tapak cadangan. Ia merupakan faktor yang penting kerana ia bertujuan untuk menyelesaikan masalah di tapak, Supaya ia sesuai dengan projek yang hendak di cadangkan.Kajian bermuala dari awal hinggalah prosedur yang terakhir.Proses pengumpulan data juga penting,Ia perlu kerana dengan maklumat yang cukup proses merekabentuk dapat dilakukan dengan cepat dan tepat.