Penilaian perancangan fizikal Bandar Sentul Pasar / Hasaniah Ahmad - Ahmad, Hasaniah; Hj Ab Rahman, Suriawati (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1984)
Pembangunan deni pembangunan menular di kota raya Kuala Lumpur. Keujudan bangunan-bangunan bertingkat kedapatan di sana sini sejak bcberapa tabun kebelakangan ini. Kasa berubah dan kita telah banyak mengalami evolusi perusahaan hakikatnya adalah untuk kemajuan. Kuala Lumpur mula melangkah ke arah pembangunan yang setanding dengan negara-negara maju. Persoalannya sekarang nengapa seharusnya Bandar Sentul Pasar di dalars kawasan Wilayah Fersekutuan masih kedapatan bangunan lama, lagi buruk. Bangunan-bangunan sudah menjangkau lebib kurang 55 tahun masih tidak mendapat perhatian wajar. Bentuk pembangunan mengganibarkan imej bandar. Tujuan kajian ialah untuk memberi perseimbangan pembangunan mengikut corak bandar sejajar dengan pembangunan yang berlaku di Kuala Lumpur. Dalam pengkajian yang sana juga, kajian ini cuba menampakkan keadaan pembangunan yang sepatutnya dilancarkan ke- Bandar Sentul Pasar. Kajian ini juga cuba nenghasilkan perancangan fizikal hingga ke peringkat Pelan Cadangan Tatatur dan Pelan Tindakan. Pelan Tindakan cuba nenyusulkan perspektif untuk dijadikan sebagai model cadangan perlaksanaan. Permasalahan mengenai rekabentuk bangunan, lalulintas, pencemaran pengezonan tanah serta masalah penjaja dijadikan isu untuk membentuk perancangan fizikal, bandar ini. Faktor-faktor konsep hijau lokasi serta kemudahan awam.