Kerusi boleh lipat untuk kanak – kanak kecil / Nikmat Mohamad - Mohamad, Nikmat (Faculty of Mechanical Engineering, 1986)
Kerusi merupakan suatu barangan yang digunakan pada banyak tempat untuk bermacam kegunaan. Iadigunakan untuk membantu manusia bergerak, berehat, bekerja, belajar dan sebagainya. Penggunaannya meliputi orang cacat, sakit, dewasa dan kanak-kanak kecil. Kerusi meliputi alas untuk tempat duduk, kaki untuk berdiri, dan lain-lain tambahan seperti tempat letak lengan dan sandar. Ia adalah satu bentuk struktur atau rangkaibena yang tegar dan jika ianya boleh dilipat maka ia menggabungkan dua unsur kejuruteraan yang penting iaitu struktur dan mekanisma.