Analisis sikap dan kemiskinan tegar di kawasan Parlimen Merbok. / Zaliha Hj Hussin…[et al.] - Hj Hussin, PM Dr. Zaliha; Wan Salleh, Wan Zulkipli; Jaafar, Elias (Research Management Institude, 2005)
Kerajaan telah berusaha bersungguh-sungguh untuk mengurangkan kemiskinan tegar dengan merangka pelbagai dasar seperti Dasar Ekonomi Baru (DEB), Dasar Pembangunan Nasional (DPN), Dasar Wawasan Nasional (DWN) dan sebagainya. Kerajaan Kedah turut merangka matlamat Kedah Maju 2010 dengan harapan rakyatnya menyahut cabaran bagi berusaha bersungguh-sungguh untuk membebaskan diri dari belenggu kemiskinan. Bagaimanapun fenomena kemiskinan tegar terns berlaku sehingga ke hari ini. Objektif utama kajian ini memfokuskan analisis sikap isi rumah yang tergolong dalam kemiskinan tegar di kawasan Parlimen Merbok merangkumi Mukim Semeling, Bujang, Merbok, Teloi Kiri, Sungai Petani dan Sidam Kiri. Kajian ini juga bertujuan untuk mengenal pasti unsur-unsur dominan yang mempengaruhi sikap penduduk di bawah kemiskinan tegar. Daripada 685 orang miskin, hanya 64 responden sahaja dikenal pasti sebagai miskin tegar. Instrumen kajian pula adalah borang soal selidik yang diedarkan kepada responden terbabit. Data dianalisis menggunakan Statistical Package for Social Sciences (SPSS) versi 12.0.1. Kajian ini turut mengkategorikan sikap penduduk kepada empat aspek iaitu aspek pendidikan, aspek birokrasi, aspek budaya/ amalan hidup dan aspek sosio-psikologi. Hasil Analisis Faktor menunjukkan bahawa daripada empat (4) aspek sikap yang dikaji, hanya dua aspek sikap sahaja yang signifikan iaitu sikap dari aspek budaya/ amalan hidup dan sikap dari aspek sosio - psikologi. Hasil Analisis Berganda pula mendapati bahawa sikap bagi aspek amalan hidup/ budaya dipengaruhi secara positif oleh pertukaran parti politik akan mengubah kehidupan, bantuan ketika pilihanraya adalah alat pancing undi, tambah kemahiran boleh tingkatkan ekonomi, kehidupan ini ditentukan oleh nasib, dan pihak kerajaan banyak menyediakan bantuan kepada golongan termiskin. Seterusnya, dari aspek sosio-psikologi, hasil kajian Analisis Regresi Berganda mendapati bahawa terdapat tujuh komponen yang mempengaruhi iaitu saya akan to long kenduri jiran/ saudara mara walaupun perlu bercuti keija, negara ini mudah untuk mencari rezeki, saya menggunakan bantuan baja yang diberi oleh pihak kerajaan, saya suka berbual di gerai makan, saya akan meneruskan usaha walaupun tidak disokong oleh rakan-rakan, ketua keluarga adalah bertanggungjawab untuk mencari rezeki, jika bergiat dalam parti politik dan saya boleh menjadi kaya.