Masjid-masjid traditional di Melaka. Pengaruh dan nilai senibinanya / Jalid Hussin - Hussin, Jalid (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1985)
Negeri Melaka merupakan sebuah negeri yang mempunyai banyak kesan-kesan sejarah yang menjadi warisan bagi rakyat negara kita ini . Salah satu daripadanya ialah masjid-masjid tradisionalnya yang mempunyai ciri-ciri senibina yang indah dan unik. Masjid-masjid ini ada yang berusia lebih daripada 100 tahun dan merupakan satu lambang senibina Islam di Nusantara. Bila memperkatakan tentang masjid-masjid tradisional Melaka, akan terbayang di dalam ruang pemikiran kita bentuk bumbungnya yang curam dan bertingkat-tingkat tirus ke atas serta menaranya.yang besar dan berunsur senibina cina. Masjid-masjid ini mempunyai unsur senibina yang serupa dengan masjid-masjid tradisional yang terdapat di Kelantan, perak dan juga di indonesia.