Keberkesanan sektor pengangkutan bas awam dalam memenuhi keperluan dan kehendak pengguna di Bandar Jengka, Pahang / Wan Kalthom Yahya, Irzan Ismail and Azitadoly Mohd Arifin - Yahya, Wan Kalthom; Ismail, Irzan; Mohd Arifin, Azitadoly (Institute of Research, Development and Commercialization , Universiti Teknologi MARA, 2005)
Sistem pengangkutan yang efesien dan efektif amat penting untuk pembangunan serta kemajuan sesuatu negara itu. Tanpa sistem yang sempurna dan infrastrutuk yang baik, sesebuah negara itu tidak akan dapat membangun dari segi ekonomi mahupun sosialnya. Kepentingan, keselesaan dan kehendak masyarat banyak mempengaruhi perkembangan dan juga pembangunan sesebuah negara terutama dari segi sistem pengangkutan awam. Malahan sesebuah negara itu diukur tahap kemajuannya dari segi sistem pengangkutan dan infrastruktur nya yang baik. Banyak rugutan dan ketidak puasan hati yang diterima dari pengguna pengangkutan awam yang rata-ratanya berpunca dari ketidak efisien dan efektifnya perkhidmatan pengangkutan awam itu sendiri terutamanya di kawasan luar bandar. Masalah yang sama juga dialami oleh pengguna perkhidmatan bas awam di Bandar Jengka yang mana kualiti perkhidmatan yang diberi kurang memuaskan terutama dari segi operasi dan mod pengangkutan itu sendiri. Oleh yang demikian tujuan penyelidikan dijalankan adalah untuk mengkaji sejauh manakah keberkesanan sistem pengangkutan bas awam di Bandar Jengka dalam memenuhi kehendak dan keperluan pengguna terutamanya penduduk setempat.