Pembangunan tanah adat di Negeri Sembilan / Rosli Mohd Yusof - Mohd Yusof, Rosli (1984)
Pembangunan merupakan satu proses perubahan yang komplek, melibatkan sumber-sumber alam dan faktor kemanusiaan. Pembangunan tidak seharusnya diukur dari faktor pertumbuhan ekonomi sahaja. Halah ianya adalah proses modenisasi yang meliputi segala aspek perubahan dan kemajuan dari segi ekonomi, politik, sosial, budaya, psikologi, pentadbiran, taknologi dan sebagainya. Pembangunan yang dinamik melibatkan tiga faktor perubahan yang panting iaitu boleh memberi kepuasan kepada penduduk melebihi dari apa yang diterima sekarang. Kedua, tiap perubahan menghendaki penyerapan dan penerimaan yang kekal terhadap mereka yang terlibat. Ketiganya ialah tingkat perubahan yang dihasilkan seharusnya lebih berfaedah dan lebih menguntungkan, Malaysia sebagai sebuah negara yang membangun, menekankan betapa perlunya, satu sistem perancangan yang lebih komprehensif, perlaksanaan yang efektif, koordinasi yang baik dan partisipasi penduduk-penduduknya dalam sesuatu pembangunan.