Seni Khat Islam dan penggunaannya di dalam senibena melayu / Rusjan Mat Saad - Mat Saad, Rusjan (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1991)
Seni tampak masyarakat Melayu juga tidak kurang dipengaruhi oleh proses pengislaman berikutan dengan pemelukan Islam. 0leh kerana kedudukan Allah yang begitu 'tinggi', sifatNya tidak pernah diperturunkan dalam sebarang lukisan bercorak Islam, samada dalam buku" simbol atau gambar yang bersifat antrcipomerfik dan 200 mortik . Hasil dalam bentuk seni tampak Islam tradisi yang berdasarkan prinsip estetik ini diperolehi 'dariapda tauhid adalah tertumpu kepiada hal yang diperihal kan atau motif yang tidak berbentuk perlambangan .