Senibena rumah panjang kaum Iban di Sarawak / Malike Mahli - Mahli, Malike (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1984)
Dalam mengkaji serta membuat penganalisaan mengenai sesuatu perkara terutama sekali berkenaan dengan senibina sesebuah kaum, pembacaan serta pendedahan yang luas perlu ada mengenai tajuk kajian kita tersebut. Oleh itu, untuk tujuan pengkajian ke atas rumah panjang ini terutama sekali dari sudut senibinanya, beberapa usaha telah saya buat seperti mengadakan lawatan-lawatan serta temuduga dengan tuai-tuai rumah yang berkenaan. Kajian ini akan meliputi cara hidup masyarakat Iban. Ini akan merangkumi asal-usul mereka, kepercayaan mereka, pekerjaan mereka, pantang-larang mereka dan sebab-sebab penghijrahan mereka ke tanah barul Kajian juga di buat mengenai proses pembinaan rumah panjang ini. Ianya merangkumi proses-proses pemilihan tapakbina, pembersihan tapak, penyediaan bahan-bahan pembinaan, kerja-kerja mendirikan rumah panjang itu sendiri dan pantang larang yang dikenakan semasa kerja-kerja tadi dijalankan.