Sejarah dan perkembangan senibina keretapi Tanah Melayu / Shukri Musa - Musa, Shukri (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1989)
Penemuan bijih timah dinegara kita telah mendorong pihak penjajah. Inggeris memperkenalkan perkhidmatar keretapi di'. Tanah Melayu. ' Kesan daripada itu pula wujudlah stesen-stesen keretapi sebagai pusat persinggahan disaraping menggangkut dan memunggah muatan. Pada stesen-stesen atau bangunan-bangunan keretapi tersebut dipamirkan keunikan senibinanya yang amat menarik. Kajian ini dibuat memandangkan belum ada lagi dibuat penganalisaan khusus terhadap senibina keretapi. Diharapkan dengan kajian yang dibuat ini dapat dijadikan panduan atau sebagai rujukan terhadap senibina Keretapi Tanah Melayu. Penumpuan dibuat kajian merangkumi senibina keretapi dan sejarahnya secara kasar untuk memberi gambaran awal terhadap kajian ini. Pertamanya kajian terhadap sistem perkhidmatan dan perkembangannya. Kemudiannya sejarah penubuhan dan faktor-faktor mempengaruhi penenalan sistem keretapi di Tanah Melayu. Akhir sekali kajian terhadap bangunan-bangunan keretapi dan elemen-elemen senibina keretapi.