Persepsi remaja terhadap institusi masjid : perbandingan antara remaja bandar dan luar bandar di Negeri Selangor / Mahfuzah Mohammed Zabidi, Nurul Himmah Kassan and Abd Shukor Mohd Ali - Mohammed Zabidi, Mahfuzah; Kassan, Nurul Himmah; Mohd Ali, Abd Shukor (Centre for Islamic Thought and Understanding (CITU), 2011)
Penyelidikan ini bertujuan mengkaji persepsi remaja Bandar dan luar Bandar terhadap institusi masjid di samping mengenalpasti faktor-faktor utama yang mempengaruhi persepsi tersebut. Penyelidikan ini dilaksanakan supaya idea dan cadangan yang bernas dapat diberikan kepada institusi masjid khususnya dari sudut anjuran program dan aktiviti yang menarik minat dan penglibatan remaja. Penglibatan dan komitmen yang tinggi terhadap institusi masjid boleh dijadikan indikator peratusan gejala dan masalah sosial remaja yang rendah. Kaedah yang digunakan dalam penyelidikan ini adalah soal selidik yang disasarkan kepada 560 orang remaja Muslim berusia 13 tahun sehingga 21 tahun yang dipilih menggunakan kaedah pemilihan sampel rawak mudah. Analisa data penyelidikan ini menggunakan aplikasi Statistical Package for Social Sciences (SPSS) di mana frekuensi, crosstabulation dan korelasi digunapakai. Dapatan utama kajian ini adalah remaja mempunyai persepsi yang positif terhadap masjid, meskipun komitmen mereka adalah rendah. Faktor yang paling menyumbang terhadap persepsi positif tersebut adalah keadaan fizikal, kelengkapan dan kemudahan masjid. Dari sudut komitmen, remaja Bandar adalah lebih baik dari remaja luar Bandar kerana masjid di Bandar lebih aktif melaksanakan program-program berbanding masjid di luar Bandar. Selanjutnya, beberapa cadangan terhadap organisasi masjid juga diberikan khususnya dari sudut program yang menarik dan disukai oleh remaja. Secara keseluruhannya, penyelidikan ini mendapati bahawa remaja di Selangor masih menganggap masjid adalah institusi yang penting dalam masyarakat Islam di Malaysia.