Perancangan penyediaan ruangniaga dalam konteks hiraki bandar dan konsep perbandaran Pahang tenggara. Kes kajian Bandar Muadzam Shah / Ahmad Faudzi Abd. Majid - Abd. Majid, Ahmad Faudzi (Faculty of Architechture , Planning & Surveying, 1983)
Sebagai sebuah Lembaga Pembangunan Wilayah yang mula ditubuhkan pada tahun 1972, Lembaga Kemajuan Pahang Tenggara (DARA) pada asalnya ditugaskan untuk membina 36 buah bandar berdasarkan cadangan dari Pelan Induknya. Pada masa sekarang, oleh kerana telah banyak bandar-bandar baru di peringkat pembinaan dan sebahagiannya telah pun diduduki, minat dan tumpuan DARA tidaklah harus kepada pembangunan fizikal sahaja tetapi juga perlu memahami hubungan sosial ekonomi yang mungkin ujud antara bandar-bandar di DARA dan antara DARA dengan kawasan-kawasan sekelilingnya. Selain itu, kajian ini juga akan cuba mengemukakan satu kajian perancangan ruang niaga yang lebih bersesuaian dengan kehendak-kehendak semasa wilayah Pahang Tenggara.