Buli di kalangan pelajar sekolah rendah luar bandar: kajian kes di kawasan Felda Utara Kedah-Perlis, Malaysia - Junainor Hassan,; Salleh Abd Rashid,; Suliadi Firdaus Sufahani,; Mohd Kasturi Nor Abd Aziz, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Objektif utama kajian ialah mengkaji tingkah laku buli dalam kalangan pelajar sekolah rendah yang bersekolah di dalam ladang. Instrumen BBQ Olweus telah implementasi kepada n=110 orang pelajar sekolah rendah dengan croncbach alph 0.899. Hasil kajian mendapati 37.3% daripada n=110 responden mempunyai pengalaman dibuli. Didapati buli secara verbal adalah pengalaman buli yang seringkali dialami iaitu sebanyak (¯x=0.9873); buli relational (¯x=0.8065) dan buli secara fizikal (¯x=4591). Justeru itu, hasil kajian juga merumuskan waktu rehat adalah waktu yang paling kritikal berlakunya buli iaitu (89% semasa beratur ; 80% semasa beratur dan sedang mengambil makanan, 69% dalam tandas and 46.4% perjalanan pergi dan pulang dari kelas). Manakala, terdapatnya hubungan yang signifikan di antara lokasi buli dengan jenis buli iaitu relational (r=0.833,>0.05), verbal (r=0.704,>0.05) and fizikal (r=0.619,>0.05). Hasil kajian juga mendapati adanya hubungan di antara siapa pembuli dengan jenis buli iaitu verbal (r=0.692,p>0.05), relational (r=0.614,p>0.05) and fizikal (r=0.468,p>0.05).