Kajian jatidiri dan tekanan isu sosio-emosi dalam kalangan pelajar pintar dan berbakat - Rorlinda Yusof,; Noriah Mohd Ishak,; Siti Aishah Hassan,; Afifah Mohd Radzi, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Pembinaan jati diri generasi remaja amat penting bagi memacu kecemerlangan pembangunan negara. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji tahap jati diri peribadi dan hubungannya dengan tekanan sosio-emosi pelajar Pintar dan Berbakat di Malaysia. Seramai 194 orang pelajar dari Pusat PERMATApintar Negara UKM dipilih secara rawak untuk memberi respon kepada dua soal selidik kajian, iaitu Instrumen Jati diri Pelajar mengandungi 72 item dan Instrumen Tekanan Sosio-emosi, mengandungi 60 item. Pelajar memberi respon menggunakan skala likert 5-mata. Analisis statistik deskriptif dan inferensi digunakan untuk menentukan skor min dan nilai korelasi di antara pemboleh ubah (SPSS versi 19.0). Hasil dapatan menunjukkan min Jati diri adalah tinggi (3.86, nilai sp 6.41) dan tekanan sosio-emosi adalah sederhana (2.71, nilai sp: 7.39). Daripada lima komponen jati diri yang dikaji, jati diri kerohanian memperoleh skor min tertinggi (4.13), manakala komponen jati diri kepimpinan memperoleh skor min terendah (3.63). Bagi tekanan sosio-emosi pula, tekanan keadilan sosial memperoleh min tertinggi (4.13) manakala komponen tekanan hubungan keluarga memperoleh min terendah (2.09). Analisis korelasi Person r menunjukkan terdapat hubungan negatif yang signifikan di antara jati diri dan tekanan sosio-emosi dalam kalangan pelajar pintar dan berbakat. Implikasi terhadap kecekapan peranan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling untuk pelajar pintar dan berbakat turut dibincangkan.