Konsep ruang dalam Anggun Cik Tunggal: analisis semantik inkuisitif - Suriati Zakaria; Nor Hashimah Jalaluddin (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Tamadun persuratan Melayu yang terbina seawal abad ke-16 mengetengahkan tradisi lisan dan tulisan melalui karya-karya bermutu tinggi. Karya yang banyak mengandungi maksud tersirat bertujuan bukan sahaja sebagai hiburan tetapi mengandungi kata nasihat dan falsafah untuk diamati oleh pembaca. Salah satu aspek yang menarik adalah berkaitan dengan ruang. Ruang adalah unsur penting yang boleh menjadi manifestasi kepada hubungan sosial, masa, dan pemikiran. Ketersiratannya tergambar apabila penutur menggunakan leksikal tertentu tetapi pada waktu yang sama dapat menjelaskan konsep ruang kepada pendengar. Selain itu, ruang dalam masyarakat Melayu bukan hanya tertumpu kepada ruang fizikal semata-mata, malah melangkaui ruang sosial dan ruang masa. Kadang kala, konsep ruang ini sering berkongsi fungsi antara dua domain yang berbeza. Contohnya, konsep ruang fizikal yang turut menjelaskan ruang masa. Artikel ini akan meneliti dan menganalisis ungkapan tersirat dalam Cerita Anggun Cik Tunggal yang menyingkap konsep ruang khususnya ruang fizikal dalam cerita lipur lara Melayu. Kupasan dan makna ungkapan tersirat ini akan dihurai menggunakan pendekatan semantik inkuisitif. Analisis menggunakan pendekatan inkuisitif yang menggabungkan data, teori, kognitif dan falsafah bukan hanya menyingkap kebijaksanaan Melayu tetapi juga menyerlahkan akal budi Melayu yang menjadi budaya dalam masyarakat Melayu. Dapatan kajian menunjukkan bahawa pemilihan ujaran implisit yang wujud dalam Cerita Anggun Cik Tunggal mengaitkan ruang dengan kekuasaan, saiz fizikal, kekuatan dan jarak secara mengufuk dan menegak. Penggunaan dan pemilihan leksikal-leksikal ini juga menunjukkan kepekaan orang Melayu terhadap alam sekeliling mereka. Menariknya, ruang fizikal dicerap secara halus dan seterusnya menjadi cerminan pemikiran Melayu.