Transformasi ekonomi dan pembandaran di Koridor Kemaman-Dungun, Terengganu: Keterlibatan isi rumah melayu - Katiman Rostam, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2005)
Proses transformasi desa melalui pembandaran dan perindustrian sedang berlaku di Malaysia dengan kadar yang pesat. Selain proses pembangunan sedang tertumpu di sekitar Lembah Kelang, terdapat juga tanda-tanda yang menunjukkan kawasan di luar bandar yang mengalami perubahan. Antaranya ialah Koridor Kemaman-Dungun, Terengganu. Koridor ini terletak di pesisiran pantai di antara Chukai, Kemaman di selatan dan bandar Dungun di utara dengan tumpuan perubahan yang khusus di Paka dan Kerteh, dua bandar kecil yang didiami orang Melayu. Oleh sebab kedudukannya yang agak jauh dari pusat pertumbuhan dan kekurangan sumber alam, kawasan ini telah tersisih daripada arus pembangunan perdana. Hanya selepas penemuan petroleum dan gas di luar pantainya pada tahun 1976, penduduk dan ekonomi kawasan tersebut mengalami transformasi yang pesat melalui pelbagai program perindustrian dan pembandaran