Perubahan dan upacara tradisional Indonesia: kajian kes ‘Rambu Solo’ dulu dan kini di Makale Utara Tana Toraja, Sulawesi - Hasbi,; Mohamad Fauzi Sukimi,; Mimi Hanida Abdul Mutalib, (School of Social, Development and Environmental Studies, Faculty of Social Sciences and Humanities, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Upacara rambu solo’ dulu dan kini mengalami perubahan dan boleh menimbulkan pelbagai masalah. Makalah ini bertujuan untuk melihat bagaimana berlakunya perubahan upacara rambu solo’ masa dulu dan masa kini di Makale Utara, Tana Toraja, Sulawesi Selatan, Indonesia. Menggunakan kaedah kualitatif. Data diperoleh dari pemerhatian, temu bual dan sumber bertulis dari pengkaji-pengkaji budaya Toraja sebelum ini. Hasil kajian menemukan bahawa perubahan makna upacara rambu solo’ dulu dan kini, menimbulkan tiga bentuk motif perilaku, iaitu motif status sosial yang mengarah kepada motif ingin memperlihatkan prestij, motif ekonomi, dan motif budaya. Hasil kajian mencadangkan kepada tokoh agama, lembaga pendidikan dan pemerintah agar meningkatkan pembinaan agar menyedarkan masyarakat Toraja supaya meninggalkan perilaku pelbagai motif ini terutamanya motif memperlihatkan prestij demi menjamin keaslian makna ritual ini.