Pemikiran reflektif: meneroka amalan pemikiran siswa pendidik - Shamsiah Md Nasir,; Nil Farakh Sulaiman, (Pusat Pembangunan Mahasiswa dan Perhubungan Alumni, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Pelbagai cabaran dalam dunia pendidikan masa kini memerlukan guru dan pelajar yang sentiasa berfikir secara reflektif dalam menangani masalah yang dihadapi. Melahirkan pelajar yang mempunyai pemikiran reflektif memerlukan guru yang mengamalkan pemikiran reflektif. Bagi memenuhi tuntutan tersebut, program latihan perguruan memberi tumpuan utama kepada komponen amalan refleksi dalam melatih dan memperkembangkan pemikiran reflektif siswa pendidik. Sehubungan dengan itu, satu kajian telah dijalankan bertujuan untuk melihat amalan pemikiran reflektif siswa pendidik berdasarkan teori pemikiran reflektif Mezirow. Responden kajian terdiri daripada siswa pendidik yang mengikuti Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan, Institut Pendidikan Guru Kampus Pendidikan Teknik. Kajian kuantitatif ini menggunakan soal selidik dengan skala likert lima-poin. Hasil dapatan kajian mendapati majoriti amalan pemikiran reflektif siswa pendidik adalah pada tahap yang praktikal. Ini menunjukkan bahawa amalan pemikiran reflektif mereka telah dapat diperkembangkan melalui kursus yang mereka ikuti.