Penghayatan agama Islam dalam kalangan Bidayuh Muslim Sarawak - Roziah Chek,; Jaffary Awang, (Department of Da'wah and Leadership Studies, Faculty of Islamic Studies, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Secara prinsipnya penghayatan agama dalam kalangan saudara baru di Sarawak akan diukur menggunakan instromen kajian. Ianya bertujuan untuk menentukan tahap penghayatan dan pengamalan agama dalam kalangan masyarakat Islam Sarawak yang bersifat pelbagai etnik. Penilaian ini menjurus kepada amalan seharian masyarakat Bidayuh dalam pelbagai aspek seperti sosio-ekonomi, budaya, pendidikan dan lain-lain bidang selepas memeluk Islam. Seterusnya kajian juga meneliti perbezaan malan agama dalam kalangan masyarakat Islam Bidayuh berasaskan kepada jantina dan cabang etnik. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dan kuantitatif yang melibatkan kajian kepustakaan dan kajian lapangan yang melibatkan temubual, soal selidik dan pemerhatian dalam prosese pengumpulan data. Data-data ini dianalisis secara deskriptif, inferensi dan analisis statistik menggunakan SPSS (Statistical Package for the Social Science) versi 19.0. Hasil kajian menunjukkan bahawa agama mempengaruhi pola pemikiran dan tingkahlaku masyarakat Islam Bidayuh Sarawak, terutamanya dalam aspek interaksi, aplikasi dan perbualan. Keseluruhan skor dalam objektif kajian ini menunjukkan tahap amalan yang tinggi dan tahap kepercayaan berada pada tahap sederhana dan memuaskan dari sudut perlaksanaan nilai dan ajaran Islam. Malah terdapat beberapa aspek yang perlu dipertingkatkan terutama berhubung dengan ajaran Islam. Implikasi kajian ini penting dalam menyediakan maklumat berhubung dengan amalan Islam dalam kalangan masyarakat Bidayuh dan membuka ruang kepada kajian agama terhadap kelompok Muslim lain secara pendekatan kajian yang lebih saintifik khususnya di Sarawak.